Inzet van bouwdrogers in het voordeel van alle partijen
Het inzetten van bouwdrogers brengt twee grote voordelen met zich mee: enerzijds wordt de droogtijd enorm ingekort zodat sneller kan overgegaan worden tot de binnenafwerking, en bovendien is de inzet van een bouwdroger een stuk goedkoper dan het normale verwarmen zowel tijdens als na het bouwproces. We bekijken in dit artikel welke types bouwdrogers er bestaan, bespreken het belang van de ontvochtigingscapaciteit en de droogtijd, en het nut van bijverwarming en ventilatoren tijdens het droogproces.
Het teveel aan vocht tijdens het bouwproces moet op een bepaalde manier kunnen verdwijnen. Door alleen te verwarmen zorgt men ervoor dat het vocht verdampt, maar deze damp zal elders waar het kouder is opnieuw condenseren, waardoor het probleem dus alleen verplaatst wordt. Om de damp te kunnen afvoeren zou men de ramen kunnen openzetten, maar omdat in ons land de relatieve vochtigheid van de buitenlucht soms nog groter is, zou juist hierdoor extra vocht in de woning kunnen binnenkomen. Bouwdrogers vormen hier de oplossing, omdat zij het vocht onttrekken uit de lucht en droge warme lucht terug uitblazen.
Principe
Bouwdrogers onttrekken het vocht in de ruimte waarin ze zijn opgesteld. Hierdoor wordt de dampdruk in de omgevingslucht een heel stuk lager. Vocht dringt door materialen en lucht om de dampdruk gelijk te maken. Door het drukverschil tussen de ruimte (omgevingslucht) en het materiaal (muren en plafonds) zal er een vochttransport ontstaan van de materialen naar de ruimte. Door de herhaling van deze cyclus is er een continu vochttransport totdat de dampdruk in de ruimte en de materialen gelijk is.
Voordelen
Het inzetten van bouwdrogers brengt heel wat voordelen mee. We bekijken het nut van bouwdrogers bij verschillende toepassingen:
Welk type van droger moet nu worden gekozen? Hiervoor is het noodzakelijk dieper in te gaan op de werking en specificaties van beide.