Menu

Optimaliseren van het droogproces

Bijverwarmen: noodzaak of niet?

Hoe raar het ook kan klinken, maar hoe warmer de lucht, hoe meer vocht ze kan bevatten. In de zomer is de luchtvochtigheid dikwijls veel hoger dan in de winter. En hoe meer vocht in de lucht, hoe efficiënter de droger kan werken. Een hogere temperatuur verhoogt het rendement. Maar omdat het ook economisch haalbaar moet zijn is een temperatuur van 18-20° het best te handhaven. Kouder is slechter, warmer is dikwijls te duur. De warmtebron om deze temperatuur te bereiken is ook van groot belang. Er moet immers warme, maar tegelijk ook droge lucht gecreëerd worden zodat geen extra vochtigheid in de lucht wordt gecreëerd. Ideaal is dan ook centrale of elektrische verwarming. Heel eenvoudige elektrische radiatoren met ventilator produceren warme droge lucht en zorgen ook voor een continue luchtcirculatie in de te drogen ruimtes.

In sterk gecompartimenteerde ruimtes kan een extra ventilator nodig zijn. Een gas- of mazoutkanon produceert naast CO² ook H²O en kan dus bijkomende vochtigheid in de lucht blazen. Deze verwarmingstoestellen kunnen wel ingezet worden, maar dan enkel onder voorwaarde dat het gaat over een indirect gestookt verwarmingssysteem, waarbij uitlaatgassen en warme proceslucht gescheiden worden afgegeven. In geval van een buitenopstelling wordt zuivere warme proceslucht binnengeblazen en blijven de uitlaatgassen buiten. In geval van een binnenopstelling worden de uitlaatgassen in een gescheiden circuit naar buiten geëvacueerd.

Ventilatoren

Voor een nog meer effectieve droging is het aan te bevelen de bouwdroger in combinatie met ventilatoren toe te passen. Door de hoge luchtsnelheid over de oppervlakte van het te drogen materiaal kan het water dat uit de capillaire openingen van het materiaal komt sneller verdampen. Het droogproces kan op deze wijze met 30% versneld worden. Laat de ventilator echter altijd langs het te drogen oppervlakte blazen, nooit er recht op. Besteed ook aandacht aan hoeken en moeilijk bereikbare ruimtes met weinig luchtbeweging.

Condenswater

De afvoer van condenswater met regelmatig gebeuren om te vermijden dat het reservoir overloopt. Om dit te vermijden kan geopterd worden voor een pompbox, een dichte kunststoffen bak waarin een dompelpomp zit. Met deze pompbox bent u te alle tijde zeker dat het condenswater mooi weggepompt wordt.

  • Door de zeer snelle droging verhogen absorbtiedrogers het risico op scheurvorming in het pleisterwerk.
  • Vergelijk niet louter de nominale ontvochtigingscapaciteit maar wel degelijk de capaciteit bij de reële werktemperatuur
  • Bijverwarming en ventilatoren verkorten de duur van het droogproces